donderdag 15 januari 2015

Parallellen

Eind april 2012 kwam de zogenaamde kunduz coalitie (CDA, VVD, GroenLinks, D66 en CU) met hun lente-akkoord naar buiten. Hierin stond ook het voorstel voor liggeld van 7,50euro per nacht opgenomen. Dit onder het mom: Mensen die opgenomen waren in een ziekenhuis spaarden thuis geld uit dus kon men best een vergoeding voor het eten in een ziekenhuis betalen. Dit leidde op de social media tot flink wat kritische geluiden. Want daar waar er misschien een paar euro bespaard werden door een opname mbt het eten kwamen en komen er natuurlijk voor de gezinnen waarvan iemand opgenomen is wel extra kosten bij. Denk bijvoorbeeld aan extra benzine kosten en de parkeerkosten wanneer een gezinslid degene die opgenomen is wil bezoeken, dat terwijl de vaste lasten van een gezin ook gewoon door gaan en overige gezinsleden ook gewoon zullen moeten kunnen eten.

Er waren groepen die er voor vreesden dat er mensen zouden zijn die door de extra kosten door invoering van liggeld een opname zouden uitstellen puur omdat dit voor bepaalde groepen letterlijk een kwestie kon worden van kiezen tussen eten voor het gezin of beter worden voor degene die opgenomen moest worden. De Nederlandse Consumenten Patiënten Federatie (NCPF) gaf aan dat het heffen van liggeld vooral een administratief zooitje zou worden. En ook artsen kwamen in verweer dit omdat ook zij bang waren dat opnames uitgesteld zouden worden wat er vervolgens toe zou kunnen leiden dat wanneer iemand dan uiteindelijk wel opgenomen werd de toestand van die persoon drastisch verergerd zou zijn wat dan weer tot hogere kosten zou leiden door oa een langere opname in een ziekenhuis. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maakte zich zorgen om de onduidelijkheid over de manier waarop deze bijdrage geïnd zouden worden.

Gelukkig werd het voorstel mbt het liggeld op 9 oktober door de tweede kamer niet aangenomen. Helaas betekende dit niet dat het voorstel helemaal van tafel was. Het voorstel was louter uitgesteld t/m 2017. Dat komt er dus op neer dat de kwestie liggeld ergens in 2017 weer op tafel zal komen om vervolgens in 2018 alsnog ingevoerd te gaan worden.

Veel JGGZ ouders psychiaters en andere hulpverleners binnen de JGGZ spreken er terecht schande van dat er bij opname van een kind met JGGZ een ouderbijdrage verschuldigd is. In tegenstelling tot het liggeld gaat de ouderbijdrage niet alleen op wanneer een kind dag en nacht opgenomen is, maar ook bij dagbehandeling en logeeropvang. De motivatie van de regering is hetzelfde als bij het liggeld, ouders zouden kosten besparen omdat hun kind dan niet thuis verblijft. De protesten die opgeworpen zijn zijn eigenlijk precies dezelfde als de protesten die voor het liggeld in een ziekenhuis golden. De meerkosten die in het geval van JGGZ ouders moeten maken daar wordt geen enkele rekening mee gehouden. De administratieve rompslomp die naar alle waarschijnlijkheid veel duurder is dan wat deze absurde maatregel opneemt.

Het gekke is dat veel Nederlanders het wel best lijken te vinden dat dit bij de JGGZ gebeurt. Als er gewezen wordt op het feit dat dit deze maatregel je reinste discriminatie is wordt al snel gezegd tja dan hadden die ouders hun kind maar beter op moeten voeden. Dit terwijl JGGZ toch echt medisch specialistische zorg is hebben de media en deze regering het voor elkaar gekregen dat een groot deel van mensen die ik zie, spreek en lees deze zorg nu af doen als "opvoedingsprobleem". Nee mensen JGGZ is ondanks dat het er voor zorgt dat ouders voor flinke uitdagingen staan tijdens de opvoeding van hun kind nog steeds geen opvoedingsprobleem.

Ik vind het dan ook raar dat men de parallellen tussen het liggeld en de ouderbijdrage JGGZ niet lijkt te willen zien. En nog gekker is het dan om te beseffen dat deze regeling, die gewoon discriminerend is,ergens gecorrigeerd moet gaan worden. Daar waar veel mensen de hoop houden dat deze correctie zal inhouden dat de ouderbijdrage JGGZ afgeschaft zal worden ben ik bang dat ik iedereen uit deze droom zal moeten helpen. Want als het verzet niet door de hele gezondheidszorg, zowel patiënten als hulpverleners, dan zal het liggeld opnieuw op tafel komen en alsnog ingevoerd worden. De ouderbijdrage binnen de JGGZ zal als springplank gebruikt gaan worden om dit voor elkaar te krijgen.

Gek he dat daar waar mensen massaal tegen het liggeld waren velen zich nu niet laten horen terwijl ze daar eigenlijk alle redenen voor zouden moeten hebben. Ze moeten dan echter wel de parallellen willen zien. Hopelijk draagt dit blog daar een beetje toe bij om dat te zien. Mensen moeten eens ophouden met zich te verschuilen achter de belachelijke reden van: Ja maar dan hebben we waarschijnlijk een ander kabinet. Beter is het om nu op te komen en samen te proberen de belachelijke ouderbijdrage van de JGGZ van tafel te krijgen en zo ook het liggeld te voorkomen als straks zielig moeten doen omdat je de parallellen niet wilde horen of zien. Het spreekwoord een gewaarschuwd mens telt voor twee is er immers niet voor niets.

Dikke kus

Essie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten